Kako vruće će zemlja biti nakon 140 godina?

- Mar 05, 2019-

Kako vruće će zemlja biti nakon 140 godina?

Američkim medijima je rekao da stopa emisija ugljičnog dioksida u atmosferu sada 10 puta da glavna razdoblja globalnog zagrijavanja. U stvari, kada posljednji stupanj emisije ugljičnog dioksida je tako visoka, Arktik je postao dom palmi i krokodila.

image

Prema izvješću nas Newsweek web na Veljača 25, u studiji objavljenoj u Journal of Paleo oceanografiju i evolucijskih američke geofizičke Unije, istraživači promatrana Sadašnja stopa proizvodnje ugljičnog dioksida. To je u odnosu na slučaj Eocenski termalni ekstremne (PETM) period od oko 56 milijuna godina.


Tijekom PETM, velika količina ugljičnog dioksida emitiranog u atmosferu, uzrokujući globalno zatopljenje od 5 stepeni Celzijusa do 8 stepeni Celzijusa. Globalne temperature do oko 23 stupnja Celzijusa tijekom vrh puta - oko 7 stupnjeva Celzija veća od trenutne. Trenutni model klimatske promjene pokazuje da osim znatno smo smanjili količinu stakleničkih plinova u atmosferu, globalne temperature će porasti za oko 4 stupnjeva Celzija.

image

Izvještaj je rekao da razlog za visoko ugljičnog dioksida emisija u PETM periodu je nejasno. Međutim, naučnici procjenjuju da između 3 000 i 20 000 godina, emisija ugljika se nakupila između 3 000 i 700 milijardi tona.


Tijekom PETM, Poljaci su u biti slobodna od leda i priliva ugljičnog dioksida i ogromna globalna temperatura može dovesti do rasprostranjenog izumiranja morskog okoliša. To također uzrokuje kopnenih životinja postaju manji i migrirati sjeveru niža temperatura klimi.

image

Znanstvenici često koriste PETM kao model za što se može dogoditi u budućnosti Zemljine klime.


U najnovijoj studiji, istraživači izumio metodu za usporedbu trenutne emisije CO2 s emisijom CO2 tijekom PETM na iste vremenske skale. Rezultati studije pokazuju da trenutne emisije ugljičnog dioksida 10 puta za emisije tijekom PETM. Znanstvenici procjenjuju da ako emisija ugljičnog dioksida pratite trenutna putanja, budemo u mogućnosti doći do razine ugljičnog dioksida nikada nije došao od PETM u 140 godina i 300 milijardi tona ugljičnog dioksida po 2159. Od 2278, emisija ugljičnog dioksida prelaze 700 milijardi tona.


Prvi autor studije, Philip Gingerrich sveučilišta Michigan, navodi se u izjavi: "za mene, to stvarno napravio mene shvate koliko brzo i koliko je naših ljudi proizvode ugljik." Rekao je: "ti i ja neće živjeti u 2159, ali traje samo četiri generacije."


Lavida de Santis, paleontolog na Vanderbilt University koji je sudjelovao u studiji, navodi se u izjavi: "mi smo u mogućnosti da brzo postignu zagrijavanje razina PETM u sljedećih nekoliko stotina godina. Istina je strašna,"rekao je on. "Ne samo 100 godina kasnije, trebat će dugo vremena za Ugljični dioksid vratiti u zemljinoj kori. "Ovo nije kratkoročni događaj."


Kao dio sporazuma Parizu 2015, diljem svijeta složili za ograničavanje emisija stakleničkih plinova kako bi se održavanju klima zagrijava ispod 1,5 stupnjeva Celzija do kraja stoljeća. Međutim, izvještaj objavio međuvladin Panel o promjeni klime prošlog listopada pokazala zemlje su vjerojatno postići navedene ciljeve.


Izvještaj prošlog prosinca također pronašli da globalna ugljenika dosegnula rekordnu razinu u 2018, uz procijenjeni godišnji porast od 2,7%.