Ekološki prihvatljiv, degradabilan 10 plastičnih alternativa

- Jun 28, 2018-

Ekološki prihvatljiva, razgradiva 10 plastičnih alternativa

 

Plastični otpad je oduvek bio svetski problem koji je mučio čovečanstvo. U cilju zaštite ekološkog okruženja, zemlje su uvele politiku kojom se zabranjuje korištenje plastičnih vreća, ali stvarni efekat je minimalan. Stoga je zamena plastike sa drugim materijalom postala predmet naučnog istraživanja u različitim zemljama.


Morske alge:


Indonežanska kompanija za društvenu odgovornost evowa koristi alge kao sirovinu za razvoj novog proizvoda. Prilikom rešavanja problema plastičnog otpada u regionu, takođe povećava se život poljoprivrednih proizvođača algi Indonezije.


Ovaj bioplast je jestivi, biološki razgradljiv paket hrane. Proizvod je stvoren od strane lokalnih proizvođača morskih algi sa rokom trajanja od dve godine, ne sadrži konzervanse, sadrži visoko vlakno, vitamine i minerale, mogu se prilagoditi specifičnom ukusu, boju i identitetu marke, a mogu se odštampati i zagrijati.


Mlečni protein:


Francuski proizvođač biorazgradivog termoplasta Lactips planira proizvodnju biorazgradive plastike iz mlečnih proteina. Projekat će takođe razviti novu generaciju plastičnih filamenta rastvorljivih u vodi za 3D štampu, a Evropska unija podržala je projekat sa 1,5 miliona eura.


Kompanija je saopštila u saopštenju da će grant od 1,5 miliona evra omogućiti ulasku na novo neprehrambeno tržište i formalno komercijalizirati rezultate istraživanja i razvoja.


Materijal je čist biomaterijal koji ne ostavlja nikakav preostali materijal i ekološki proizvod. Kompanija je trenutno u završnoj fazi razvoja granularnog deterdženta za pranje veša.


Listovi:


Tim nemačkog LeafRepublic je izumeo 100% reciklabilnu prirodnu posuđe za jednokratnu upotrebu koja koristi listove umesto plastike. Ne samo da je otporan na vodu i naftu, već se može u potpunosti degradirati i pretvoriti u prirodno đubrivo. Njegov proizvodni proces nije koristio nikakvu vrstu lepka ili boje i drugih hemijskih proizvoda, može se reći da je potpuno prirodan.

U procesu izrade posuđa, pored toga što ne oštećuje i zagađuje prirodno okruženje, njegovi gotovi proizvodi su potpuno prirodni, a cijeli proces je bez upotrebe lepka, ulja, lepka ili drugih hemijskih materijala, a sirovine su samo lišće. A plastična kutija za ručak za jednokratnu upotrebu ostaviće se u prirodi nakon 7300000 dana da se rastvori, ali pribora za jelo od ovog lista može biti samo 28 dana da bude potpuno prirodno raspadanje, a zatim se vratiti prirodnim hranljivim materijama.


protein:


Istraživači su testirali tri netradicionalna bioplastična materijala - proteine, surutke i proteine soje - kako bi zamenili konvencionalnu plastiku kako bi smanjili rizik od kontaminacije. Na primer, kada je protein (protein u beloj boji) pomešan sa konvencionalnim plastifikatorom, on može pokazati veliku antibakterijsku svojinu. Eksperimenti su otkrili da na ovoj plastici ne postoji rast bakterija, jer bakterije ne mogu preživjeti na ovoj plastici.


Ako ga stavite na deponiju, taj čisti protein će se srušiti. Ako ga sahranite u zemlji, ove plastike nestaju za mesec ili dva. Sledeći korak u ovom istraživanju biće temeljna analiza potencijala ovog bioplastića na bazi proteina u aplikacijama za biomedicinu i hranu.


Odbačena citrusna lupina:


Kompanija koja je nezavisna od Massachusettsovog instituta za tehnologiju (MIT) nedavno je razvila novu vrstu biomaterijala pod nazivom Citrene pomoću citrusne kore. Citrene smola je moćan, otporan i siguran materijal koji je biorazgradiv. Prema Poly6, performanse Citrene su superiornije od drugih materijala, a pored sigurnosti i zaštite životne sredine, može obezbediti veću efikasnost i uštedjeti troškove za proizvođače. Jedinstvene hemikalije u citrusnoj peleti pružaju napredne funkcije, a glavni sastojak je prirodno ulje, pogodno za ljudsku upotrebu.

Poly6 uglavnom primjenjuje Citrene na 3D štampanje, mlazne aditive i fleksibilne elektroničke industrije. Ostale aplikacije uključuju medicinske proizvode, kućna namještaj, tekstil, ortopediju, pa čak i lak za nokte. Medicinske aplikacije će biti fokus MIT-a, a MIT će koristiti Eetherove biometrijske štampače kako bi istražio i razvio Citrene-ove medicinske potrebe.


Feather:


Pileće perje se sastoje gotovo u potpunosti od keratina. Veoma čvrst protein obezbeđuje snagu i izdržljivost plastike. Proteini su pronađeni u kose i vunama, kopitima i rogovima. Možemo da osetimo snagu potkovice, a da ga ne udarimo potkovima.


Istraživači su odlučili da istraže vrhunske osobine keratina, tretiraju pileće perje sa metil akrilatom i metil akrilatom za lak za nokte. Konačno, plastika na bazi keratina se pokazala jačom i otpornijom od otpornosti od plastike od drugih poljoprivrednih resursa, kao što su soja ili skrob. Na kraju krajeva, jeftino i bogato pileće perje su obnovljivi izvori. Iako nisu formalno testirani, očekuje se da će plastična masa od piletine postići potpunu biorazgradivost.


Tečno drvo:


Zaštita životne sredine tečnog drveta nije samo zato što je prirodni materijal, ali što je još važnije, može se proizvoditi pomoću otpada iz drvoprerađivačke industrije. Industrija drveta obrađuje drvo u tri glavne komponente: lignin, celuloza i hemiceluloza. Papirnoj industriji je potrebna samo celuloza i hemiceluloza. Lignin je postao otpadni materijal u papirnoj industriji, a tekuća prerada drveta može se pretvoriti u otpad. Pored lignina koji se odbacuje u drvoprerađivačkoj industriji, sirovina za tečno drvo dolazi iz otpadnih poljoprivrednih proizvoda i šumskih proizvoda. Slama i grane usjeva uvijek su smatrani otpadom, a poslednjih godina su se delimično koristili za proizvodnju biogoriva. Takođe se može koristiti za proizvodnju tečnog drveta.

Zauzvrat, istraživači su kroz teorijske studije i eksperimente pokazali da je za prevazilaženje stranog monopola sirovina i tehnologije i za postizanje velike domaće proizvodnje L-propilovanog laktona neophodno je riješiti tri glavna problema povećanja prinosa, prečišćavanje i polimerizacija L-propilovanih lipida. Tehnički ključ.


Fokusirajući se na ova uskih grla, počeli su sa proučavanjem reakcionih uslova i istraživali optimalne uslove reakcije za pripremu L-propilidakona za skoro godinu dana, i prikazali optimalnu temperaturu reakcije i optimalnu reakciju za oligomerizaciju i cepanje mlečne kiseline . Vreme, najbolji katalizatorski sistem. Samorazrađeni reaktor za polimerizaciju kule sa funkcijom samorazmrzavanja rešava probleme prenosa mase i prenosa toplote u polimerizaciji velikih viskoziteta polimera.


To znači da su naučnici uspješno razvili tehnologiju sinteze lipidnih lipidnih lipida i tehnologiju polimerizacije s nezavisnim Kineskim pravima intelektualne svojine, a prinos L-laktida dostigao je više od 95%.


Tehnološke inovacije se nikad ne završavaju. Nakon toga, dobijaju L-propilidakton visoke polimerizacije sa povećanjem čistoće optimizacijom uslova procesa i inovacijom metode vakuumske destilacije. Istovremeno su se sukcesivno probudili kroz uticaj reakcionih uslova na molekulsku težinu poli-L-propilidenskog utapanja u reakciji polimerizacije, tehnološkim metodama i drugim tehničkim ključevima. Oni su uspješno pripremili lokalizirane proizvode koji ispunjavaju standarde stranih proizvoda od kukuruznih ploča i promoviše kukuruznu plastiku. Industrijalizacija postavlja važnu osnovu.