Amazon objavljuje zatvaranje 87 flash prodavnica širom SAD-a, odražavajući fizičke strategije maloprodaje

- Mar 07, 2019-

Amazon najavljuje zatvaranje 87 flash prodavnica širom SAD-a,

razmišljanja o fizičkim maloprodajnim strategijama

Prema izvještajima stranih medija, Amazon Week će u aprilu zatvoriti svih 87 "flash" trgovina u Sjedinjenim Državama i odraziti se na svoju fizičku maloprodajnu strategiju.


Amazon ima flash shop u National Whole Foods, Kohlovim trgovinama i trgovačkim centrima. Ove flash trgovine omogućavaju korisnicima da isprobaju Amazonove proizvode kao što su Fire tablice, Kindles, Echo pametni zvučnici i Amazon servise kao što su Prime Video, Prime Audible i Kindle Unlimited.


Amazon je rekao: "U Amazon mreži, mi redovno ocjenjujemo naše poslovanje kako bismo osigurali da donosimo promišljene odluke o tome kako najbolje služiti našim klijentima na najbolji način.


Zatvaranjem flash trgovine, relevantni zaposlenici će takođe biti otpušteni, nije jasno koliko će zaposlenika biti pogođeno. Glasnogovornik Amazona izjavio je da će naporno raditi na pronalaženju drugih mogućnosti unutar kompanije za zaposlenike.


Pored toga, nije jasno da li će Amazon zatvoriti flash prodavnice izvan Sjedinjenih Država. Međutim, isključivanje flash trgovine neće uticati na Amazonovu bespilotnu prodavnicu Amazon Go.


Amazon je takođe objavio da će dodati nekoliko Amazon Books i Amazon 4-star prodavnica kako bi "pružio širi spektar izbora proizvoda i sveobuhvatnije korisničko iskustvo za više klijenata." Trenutno Amazon ima tri Amazonove prodavnice sa četiri zvjezdice i 19 Amazon knjižara. Amazonove prodavnice sa četiri zvezdice omogućavaju korisnicima da pretražuju i isprobavaju određene proizvode koji se prodaju na njihovim web-lokacijama i koji imaju ocjenu od četiri ili više zvjezdica. Amazon je rekao da će ove godine otvoriti više prodavnica sa četiri zvjezdice i više Amazon knjižara.


Zapravo, Amazonovo zatvaranje flash prodavnice je u trenutku kada tradicionalni fizički portfolio poslovanja sa stanovništvom dodaje vrednost. Pre dve godine, Amazon je kupio supermarket Whole Foods i nabavio više od 460 prodavnica pod svojom maloprodajom. The Wall Street Journal je prošle sedmice objavio da Amazon planira otvoriti desetke novih prodavaonica prehrambenih proizvoda diljem Sjedinjenih Država, a očekuje se da će otvoriti svoju prvu trgovinu u Los Angelesu ove godine.


5. marta, u konferencijskom pozivu sa analitičarima, Kohl je rekao da će postepeno zatvoriti 30 Amazon flash trgovina u svojim trgovinama. Kohlov generalni direktor Michelle Gass rekao je da je Kohl's odlučio da se prebaci na Amazonovu elektroniku. Trenutno, 100 Kohlovih prodavnica koje mogu prihvatiti Amazon vraćaju će nastaviti prihvaćati povratak.