Vrtlarstvo u zatvorenom: kako uzgajati vlastito povrće u zatvorenom prostoru

- Mar 14, 2019-

Vrtlarstvo u zatvorenom: kako uzgajati vlastito povrće u zatvorenom prostoru

Pitali smo dugogodišnjeg stručnjaka za vrtlarstvo kako dobiti uspješnu sadnicu. Nema vremena za ovakav rast.


Ako ne možete da čekate da se vreme zagreje i počne sa baštom, nemojte se plašiti. Unutrašnja bašta je odličan način da uštedite novac i dobijete glavu za početak letnje bašte. Mi smo se konsultovali sa dugogodišnjim stručnjakom za baštu za njen najbolji savet.

Jedno brzo suvo! Vani je još hladno, a neki od nas se još uvijek suočavaju s prijetnjom zimskih oluja. Ali proljeće dolazi, a sada je najbolje vrijeme za sadnju i sadnju vrtova u zatvorenom prostoru.


Unutrašnja bašta nije samo dobar hobi za poslednjih nekoliko hladnih nedelja pre leta. Sadnjom biljaka u zatvorenom prostoru, možete dobiti skok tokom letnje sezone rasta, a kada dođe toplo vrijeme, možete biti prva osoba u gradu koja ima svježe povrće i cvijeće.


Drugo, izaberite svoju biljku i kupite seme. Dom i vrtni centar prodaje puno sjemena. Ali, Melinda Myers, baštovanka u Milvokiju i autor više od 20 knjiga o baštovanstvu, kaže da možete dobiti više biljaka ili poštom.


Ona je rekla: "Neke manje poznate ili manje popularne biljke, ili novije sorte, trenutno nisu dostupne u trgovinama, tako da morate početi sa sjemenkama." Sa semenom možete dobiti ono što želite. Myers je rekao da bi vrtlari trebali iskoristiti on-line ili mail kako bi kupili nešto jedinstveno, umjesto da kupuju rotkvice ili ruže koje se lako pronalaze u svakom obiteljskom centru.


Sjeme je jeftinije od biljaka, tako da ćete uštedjeti novac, ali pakiranje može sadržavati više sjemenki nego što vam je potrebno. U ovom slučaju, rekao je Myers, neka ostanu do sledeće godine. Ili, posadite ih sve i razmijenite sadnice sa prijateljima kada presađujete na otvorenom.

3. Izrada, kupovina ili ponovna upotreba kontejnera Kada sadite sjeme u zatvorenom prostoru, bilo koja količina stvari može biti dobar kontejner. Veličina prazne šolje jogurta je savršena, oko 2 inča kvadratna, 2 do 3 inča duboko. Myers takodje voli da labavo omota novine na 2,5-inčni debeli klin, pritisne donji kraj novina da formira dno, a zatim ukloni štap i napuni čašu za novine sa smjesom. Ovo olakšava presađivanje jer je čitav papirni kontejner biorazgradiv i može se postaviti u baštu. "Ovo je način za recikliranje i ponovnu upotrebu", objasnila je ona. Uvek koristite kontejner koji omogućava odvodu viška vode. Ako se korijeni stavljaju u višak vode, oni će trunuti. Dakle, ako u posudi nema korena, otvorite rupu u posudi.

Takođe je efikasno ponovo koristiti vaze kupljene prošle godine, ali vaze se moraju prvo očistiti da bi se ubile bilo kakve bakterije ili bolesti koje mogu naškoditi sadnicama. Dio izbjeljivača je pomiješan sa devet dijelova vode i spremnik je uronjen u otopinu. Zatim posudu potopite ili isperite vodom. "Ovo ima dezinfekcioni efekat na bolest, tako da morate početi sa nečim čistim", rekao je Myers. Myers voli i tegle iz kravljeg balega, koje, kao što ime kaže, predstavljaju kontejnere napravljene od kompostiranog kravljeg balega. Baš kao i kontejneri za novine, kada je potrebno presađivati, mogu ići u otvoreni vrt.

Četiri Obezbedite mesto u zatvorenom vrtu Pronađite pogodno mesto za baštu u kući. Kada se seme prvi put sije, toplota je važnija od svjetlosti. Myers je rekao da možete početi sa sadnjom na toplom mestu koje ne mora da se pali. Ali kada se sadnice probijaju kroz zemlju, potrebno im je svetlo.


Možete sijati u kutu podruma ili čak ispred velikog prozora koji omogućava mnogo sunčeve svjetlosti da dođe na toplinu. Međutim, ako je prozor provetren, izaberite drugu tačku, a seme i sijalice najbolje rade u toplom zemljištu. Kada su sadnice vidljive, možete ih premjestiti na svijetlo mjesto pod umjetnim svjetlom. Ili, još bolje, mjesto koje prima sunčevu svjetlost i umjetno svjetlo.


5. Pripremite zemlju i posadite je u odgovarajuće vreme.


Za zatvorene vrtove, mnogo je lakše pripremiti savršeno tlo nego vanjski vrt, jer je prostor koji morate nositi mnogo manji. Koristite seme da započnete ili aseptično pomiješate desnu stranu vrećice.


Većina paketa sjemena vam govori kada ćete ih posaditi u skladu s vašim područjem ili prosječnim mrazom prošlog proljeća. Ako niste sigurni, pitajte svog lokalnog vrtlara. Ako biljke rastu preveliko u zatvorenom prostoru, verovatno će uskoro početi da rastu, i one će biti pod stresom kada budu transplantirane. Ali ako krenete prekasno, sadnice neće sazrijeti u zatvorenom prostoru.


Opet, kada vaše biljke počnu da rastu, nemojte ih presađivati prerano. Myers je rekao: "Svi smo željni da počnemo sa radom, ali ako se iselite prerano, naiđete na mraz ili je zemlja suviše hladna, sav posao koji radite neće uspeti jer zemlja nije dovoljno topla." "

Šest pametnih voda Najteži deo unutrašnjeg vrta je dati biljkama pravu količinu vode umesto preteranog zalivanja. "Gotovo je nemoguće pravilno zalijevati vodu, tako da su odvodne rupe u spremniku presudne", rekao je Myers, dodajući da ponekad koristi sprej bocu za zalivanje novo sjeme. Potrebno je dovoljno vode za vlaženje tla bez pranja sjemena. "


Svakodnevno provjeravajte vlažnost tla. Rekla je: "Zemlja koju želite je otprilike iste debljine kao i spužva koja je isceđena." "Stavite prste u tlo je brz način da utvrdite da li ima dovoljno vode. Treba ga držati vlažnom, tako da će korijeni pasti. Pokriti posudu vlažnom novinom ili plastikom kako bi bila topla i vlažna, ali kada biljka upadne u tlo, uklonite poklopac.

Sedam svjetla Čak i biljke koje primaju prirodno svjetlo mogu imati koristi od hladnih i toplih fluorescentnih svjetala. Myers je rekao: "Ako koristite svetlo iz sijalice da biste dopunili prirodnu svetlost, to najbolje funkcioniše." "Ovo vam daje pun spektar svetlosti." Ona preporučuje da se koriste puni spektar CFL i LED dioda za veću energetsku efikasnost umjetne rasvjete.


Stavite 6-inčno umjetno svjetlo na biljku. Myers je rekao: "Ili kontejner raste kako biljka raste, ili se svetlost lampe povećava." "Zato vrtlari često stavljaju svetla na lanac."


Myers je rekao da vrtlari sa tvrdim koricama stavljaju aluminijsku foliju ili tablu na površinu oko kontejnera kako bi reflektovali svetlo. Ovo omogućava da se svetlost reflektuje nazad na sadnice kako bi se povećala svetlost. "